„Nesame tikri, ar ta mūsų informacija, kaip visuomeninės, nepriklausomos, nepolitinės pilietinės iniciatyvos, bus pradėta skelbti, nes vakar sulaukėme iš žiniasklaidos kanalų žinių, kad jie derinasi su VRK dėl mūsų klipo ir galima žinia yra, kad tai yra agitacija ir tai yra draudžiama piliečiams daryti“ , – spaudos konferencijoje teigė viena iš iniciatorių, visuomenininkė Marija Šeraitė.

„Mes irgi vakar nusiuntėme tuos klipus ir paprašėme VRK išvados, bet kol kas nesame gavę atsakymo“, – sakė ji.

Visgi, pasak M. Šeraitės, jei VRK neleis parengto vaizdo įrašo reklamuoti žiniasklaidos priemonėse, jis bus platinamas kitais kanalais.

„Tai piliečiai iš dalies yra apriboti, kad jie paskatintų vieni kitus aktyviai dalyvauti rinkimuose“, – nusivylimo neslėpė ji.

Pilietinės iniciatyvos pristatymas įvyko likus daugiau nei savaitei iki referendumo.

Dalis politikų ir ekspertų abejoja referendumo sėkme, nes, jų teigimu, atsakingos institucijos neskyrė pakankamai dėmesio šiam klausimui.

ELTA primena, kad šių metų gegužės 12 dieną, Lietuvoje vykstant prezidento rinkimų pirmajam turui, gyventojai balsuos ir referendume dėl daugybinės pilietybės. Referendumo biuletenyje bus siūloma atsisakyti šiuo metu Konstitucijoje įrašyto sakinio: „išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis“.

Ši nuostata neleidžia išsaugoti Lietuvos pilietybės įgijus kitos valstybės pilietybę. Piliečiams apsisprendus, detalias dvigubos pilietybės įgijimo ir netekimo tvarkas numatytų konstitucinis įstatymas. Tam, kad referendumas būtų laikomas įvykusiu, jame dalyvauti turi daugiau kaip pusė balsavimo teisę turinčių šalies piliečių.

Visgi, kad referendumu sprendžiamas klausimas būtų priimtas, už pasisakyti turėtų daugiau kaip pusė visų rinkimų teisę turinčių asmenų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją